Atardamar ve Hastalıkları
Atardamar ve Hastalıkları
Atardamar ve Hastalıkları. İçinde kanın dolaştığı damarlar, adaleden yapılmış borular gibidir. Damarların iç tabakasına intima veya endotel denir. Kılcal damarlar yalnız endotelden oluşur. Büyük damarlarda ortada düz kaslardan yapılma adale tabakası ve dışta bağdokusundan yapılma elastik bir tabaka daha vardır.
Toplardamar ile Atardamar Farkı
Genel olarak damarlar, atardamar (arter) ve toplardamar (ven) olarak iki çeşittir. Atardamarların adale tabakası daha kalın ve elastikidir. Toplardamarların adale ta bakası daha ince olup, ayrıca içinde kanın geriye dönüşünü önlemeye yarayan valvül denen kapakçıklar bulunur. Kalpten aort adını alan geniş bir atardamar çıkar ve dallara ayrılarak bütün organlara ve dokulara kanı götürür. Atardamarların içinde kan, normalde 120 mm. cıva basıncına eş bir basınç ile akmakta, arteryol adını alan ufak damarlara ve nihayet kapiller denilen kılcal damarlara kadar iletilmektedir. Kanın kalbe dönüşü venöz kılcal damarlardan gittikçe kalınlaşan toplardamar sistemi ile olmaktadır. Atardamar sisteminin dalları arasında çok sayıda ağızla şma (anastomoz) vardır. Bu suretle bir atardamarın bağlanması, tıkanması, o bölgenin hemen kansız ve beslenmesiz kalmasına neden olmaz. Kollateral denilen yan dallar o bölgeyi besleyebilir.
[caption id="attachment_2528" align="aligncenter" width="279"]

Atardamar Hastalıkları
Atardamar hastalıkları kabaca genişleme (vazodilatasyon), yerel büyüme (anevrizma) ve daralma (vazokonstriksiyon) şeklinde görülür. Atardamarların intima tabakasında yağlı maddelerin (lipid) birikmesi damar çeperinde aterom de nilen yağ ve bağ dokusu karışımı plakların oluşmasına sebep olur. Böylece damar, esnekliğini kaybederek sertleşir. Buna arterioskleroz veya ateroskleroz denir. Arteriosklerozun diğer bir adı da damar sertliğidir. Ayrıca damarlarda kan pıhtıları birikerek tromboz ve emboli şeklinde damar tıkamalarına neden olabilir. Atardamarların iltihabi hastalıklarına arterit, tümörlerine ise hemangiom denir. Damar sertliğini kolaylaştıran faktörler (risk faktörleri) şunlardır.
Damar Sertliğini Kolaylaştıran Faktörler
1. Kanda yağ miktarının fazla olması yani hiperlipidemi: Buradaki yağlı madde kolesteroldür. Normalde 100 mililitre kanda 230-250 mg kolesterol bulunur. Bunun 250 mg’ı aşması tehlikeli bulunarak kontrol altına alınır.
2.Yüksek tansiyon
3.Şeker hastalığı
4.Sigara içmek
5.Şişmanlık
6.Hipotiroidili guatr
Bunlar, etkileri oldukça fazla olan risk faktörleridir. Bunlardan başka; erkeklerde damar sertliği kadınlardan üç misli fazladır. A grubu kana sahip olanlar diğerlerinden daha çok risk altındadırlar. Hareketsiz kimseler, hareketlilerden daha çok hastalığa tutulurlar. Hamileliklerinde preeklampsi denilen rahatsızlığı geçiren kadınlar daha risklidirler.
Tedavi:
1. Kolesterolü yüksek olan bir şahıs doktor kontrolü altında tutulmalıdır ve yukarıda sayılan hastalıkların mevcut olup olmadığı araştırılır. Varsa tedavi yoluna gidilir.
2. Kolesterol düşürücü perhız yapılır. Bunun için margarin ve hayvani yağları kesin olarak yememelidir. Örneğin yumurta sarısı, süt, beyazpeynir, kaymak, tereyağı, beyin, iç organ etleri, havyar, çikolata, ceviz, fındık, badem, hurma vb. yasaktır. Ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, pamuk tohumu yağı ve soya fasulyesi yağı gibi sıvı nebati yağlar kullanılmalıdır. Bu yağların hidrojenizasyon yolu ile elde edilen margarinleri, yüksek sıcakta hidrojenlendirildiklerinden vücut ısısında yeterli miktarda moleküllere ayrılamazlar. Küçük zerrecikler halinde kanda dolaşırlar. Bu ise damar sertliği için çok uygun bir zeminteşkil eder.
Damar sertliği geriye dönülmez bir olaydır. Bu bakımdan tedavisi; olayı yerinde durdurmaya, yani ilerletmemeye yöneliktir. Damar genişletici, kolesterol düşürücü ilaçlar bu konuda yardımcı olur. Alkolün damar sertliğini önleyebileceği ileri sürülmüştür. Fakat şimdiye kadar, hiçbir araştırmada alkolün damar sertliğini önleyici olduğu tespit edilememiştir. Çünkü kolesterol seviyesindeki artış damar sertliğinin anahtar mekanizması değildir. Öyle olmuş olsaydı alkolün bu hastalığı önlemesi gerekirdi. Kısacası, damar sertliğinin mekanizması hakkında son söz söylenmeden, yetersiz araştırma neticelerine göre sonuç çıkarmamalıdır. Alkol direkt olarak karaciğerde yağ metabolizmasını bozarak çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır, vücutta depolanmadığı için fazla miktarda alkol mideyi tahriş etmekte, kronik gastrite yol açmakta, bütün merkezi sinir sistemini etkilediğinden kasların ve sinirlerin koordinasyonunu bozmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder