Boza"nın Faydaları

Bozanın faydaları, Boza ne işe yarar, Boza ne zaman içilir, Boza hastalığa iyi gelirmi, Boza"nın faydaları

Boza ve Faydaları


Soğuk kış günlerinin sağlık dolu içeceği; bozanın içeriğinde; birçok vitamin ve mineral bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit oluşur ve bunun sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile beraber bağırsak dengesini düzenlemeye katkısı da vardır.

Buğday, mısır, şeker ve sudan yapılan bu içecek beden direncinin artırılmasına da faydalıdır.

Özellikle; kalsiyum, demir, fosfor, çinko, Tiamin (B1 vitamini), Riboflavin (B2 vitamini), Niasin (B3 vitamini), Piridoksin (B6 vitamini) içeriğinde bulunur.

İçerdiği etkin mayalar sayesinde probiyotik etkisi de vardır.

Boza, Orta Asya Türkleri tarafından çok eski zamanlardan beri yapılan ve tüketilen en eski Türk içeceklerinden biri.

Kıpçak Türklerinin, bozayı birçok ülkeye taşıdığı bilinmektedir.

Horasan’dan Balkanlara boza yapımını getiren ve yayan Horasanlı Sarı Saltık bozacı esnafının piri kabul edilir.

İçerdiği mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır. Çocuklarda kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olur.

Sporculara da çok iyi gelir. İçerisindeki  B  vitaminleri  faydalıdır.

Bozanın artı 8-12 derecede 20-25 gün saklanabilir.

Şişelenmesi sırasında mayalanması devam ettiği için bozanın hızlı tüketilmesi gerekir.

Katkısız bozaları tercih ediniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Verrutol Kullanarak Siğil"den Kurtulabilir Miyiz?

Dekolte Bakımında Püf Noktalar l Dekolte Bakımı

Göğüslerin Sertleşmesi ve Şişmesi