Hamilelikte Beslenme l Hamilelikte Beslenme Düzeni

hamilelikte beslenme, hamilelikte beslenme alışkanlığı, hamilelikte beslenme düzeni, hamile kadın nasıl beslenmeli

Hamilelikte Beslenme


Hamilelikte Beslenme Kuralları;


Gebelik sırasında alınacak olan besinler hem bebek için hem de anne için oldukça önemlidir. Günlük olarak tüketilen kimi vitaminlerin gebelik süresince daha fazla tüketilmesi gerekir.

Taze olan sebze ve meyveler bolca tüketilirken, yağ ve karbonhidratlardan kaçınılmalıdır. Gebelik sırasında sağlıklı olmayan bir beslenme şekli düşük kilolu bebek doğumuna neden olur.

Bu düşük kilolu bebek, tek beslenme yolu anne olduğu ve bütün besinlerini anneden temin ettiği için, anne yeteri kadar besin alamayan bir duruma gelir.

Gebelik süresinden öncede uygulanacak olan sağlıklı beslenme, gebelik süresinin ilk evrelerinin daha rahat atlatılmasını sağlar. Burada önemli olan anne adayının kilosunu korumasıdır. Düşük kilolu bir anne adayı doğal olarak normalden daha küçük çocuklar doğurmaktadır.

Şayet anne adayı olması gerekenden daha fazla kiloya sahipse doğum sırasında güçlük yaşar. Yoğun bir biçimde zayıflama rejimi yapan kadınların hamile kalma problemleri yaşadıkları görülmüştür.


C Vitamini


Vücudun hastalıklara karşı olan direncini arttırdığı gibi plasenta içinde gereklidir. Aynı zamanda demirin bağırsaklar tarafından sindirilmesini de kolaylaştırır.

C vitamini taze olan meyve ve sebzelerde bolca bulunur. Vücut C vitaminini biriktirmediği için her gün biraz C vitamini olan meyve ve sebzeleri tüketmekte fayda vardır.

Bu tür meyve ve sebzeleri tazeyken, sebzeleri ise az haşlayarak tüketmek gerekir. C vitamininin kaybolması ise uzun süreli pişirmelere ve saklanmalarına bağlıdır.

Protein


Dokuların tamiri ve gelişimleri için gerekli olduğu gibi enerjide sağlamaktadır. Baklagiller, et, süt ürünleri ve balıkta protein bolca bulunmaktadır.

Hayvansal besinlerdeki yağ oranı yüksek olduğu için fazla tüketilmemeli, etin ise yağsız olan kısımları tercih edilmelidir.


Demir


Oksijenin hücrelere taşınması gibi bir görevi vardır. Gebelik sırasında bebeğin, doğum sonrasında demir ihtiyacı olacağı için bebek vücuttaki demirin bir çoğunu tüketmektedir.

Gebelik sırasında kanda meydana gelen artış daha çok oksijen ihtiyacı yaratır ve bu oksijende demir sayesinde kana taşınmaktadır.

Vücut hayvansal gıdalardaki demiri meyve ve sebzelere oranla daha rahat emer. Şayet vücut için gerekli olan et tüketimi olması gerekenden daha az ise C vitamini bol olan besinleri tercih etmek gerekir.

[caption id="attachment_1531" align="alignleft" width="300"]Hamilelikte Beslenme Hamilelikte Beslenme[/caption]

Kalsiyum


Kalsiyum sadece bebeğin diş ve kemik gelişimi için değil aynı zamanda kalp atışları, kasların kasılması ve kanın pıhtılaşabilmesi içinde gereklidir. Gebelik süresince vücudun ihtiyacı olan kalsiyum miktarı iki katma çıkar.

Yoğurt, peynir, süt, ve yeşil yapraklı sebzelerde kalsiyum bulunmaktadır. Süt ürünleri tercih edilirken yağ bakımından düşük olan yada yağsız olan ürünler tercih edilmelidir.


Folik Asit


Gebeliğin ilk evrelerinde özelliklede bebeğin sinir sisteminin gelişimi için oldukça önemlidir. Gebelik süresince vücudun folik asit ihtiyacı daha çok artar, fakat vücut folik asidi biriktirmediği için bu asidi sağlayan besinler her gün tüketilmelidir.

Taze olan yeşil sebzeler folik asidi bolca bulundurmaktadırlar. Bu tür sebzeleri olabildiğince az haşlayarak yemekte fayda vardır. Çünkü fazla pişirildiklerinde içlerindeki asit oram azalmaktadır.


Lifli Yiyecekler


Gebelikte meydana gelen kabızlığın atlatılmasında yardımı en çok olan besin türleridir. Meyve ve sebzelerde bolca bulunmaktadır.

Her gün tüketilebilir, kepekli olan besinlerde içlerinde lif bulundururlar, fakat fazla tüketilmemelidirler.

Kahveler


Bu tür maddelerin içinde bulunan kafeinin sindirim sistemi üzerinde kimi olumsuz etkileri görülebilir, içinde kafein bulunana içeceklerin fazla tüketilmemeleri gerekir.

Mümkünse gebelik süresince hiç tüketilmemesi daha iyidir. Bu tür içeceklerin yerine doğal olan meyve sularının içilmesi daha doğrudur.


Konserveler


Konserve türü yiyeceklere yada işlenmiş olan bu tür yiyeceklere olması gerekenden daha fazla tuz veya şeker katılıp, içlerindeki yağ oranlan daha fazla olup, renklendirici ve tatlandırıcı olan maddeler konulmuş olabilir.

Gebelik süresince bu tür besin maddeleri mümkünse kullanılmamalı yada bu ürünlerin içerisinde katkı maddeleri en az olan besinler tercih edilmelidir.


Bitki Çayları


Tüketilecek olan bitki çaylarının içeriğine dikkat etmekte fayda vardır. Kimi bitki çaylarında bebeği etkileyebilecek maddeler olabilir.

Bundan dolayı ilk önce içilecek olan bitki çayıdır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Verrutol Kullanarak Siğil"den Kurtulabilir Miyiz?

Dekolte Bakımında Püf Noktalar l Dekolte Bakımı

Göğüslerin Sertleşmesi ve Şişmesi