Oruç Tutmak Sağlıktır l Ramazan Tatlısı Güllaç
Oruç tutmak, Oruç tutmanın sağlığa faydası, ramazanda yenilecek tatlılar, güllaç nasıl yapılır, Ramazan Tatlısı Güllaç
Oruç tutmak sağlıktır
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte manevi duygularımızın fazla olduğu bu zamanlarda sağlığımız yönünden de olumlu etkileri olduğunu tüm doktorlar söylemektedir.Oruç tutmayı sadece bişey yeyip içmemek olarak düşünmemek gerekir.Çünkü oruç çok yönlü bir ibadettir.Sadece bedenen değil ruhen ve bedenen olduğu kadar sağlık açısından da çok önemlidir.
[caption id="attachment_1548" align="alignleft" width="519"]

Midemiz 11 ay boyunca hiç durmadan birçok yiyeceği sindirmekle çok fazla yorulduğu için bu ayda dinlenmeye geçmektedir.Midemiz akşama kadar dinlendikten sonra iftarda içtiğimiz hafif sıcak bir çorba ile midemiz yavaş yavaş çalışarak bir nevi düzene girmektedir.Midemiz bu ayda belirli bir zaman düzenine girdiği için mide sağlığımız daha da iyileşmektedir.Bu aylarda ağır kalp hastaları ve hamileler oruç tutmaları uzman görüşüne bağlıdır.İlla oruç tutmak eğer sağlığımıza zarar verecek ise bu dinen pek uygun değildir.
Oruç tuttuktan sonra iftar yemeğinde ilk çorba ile başlayarak mideyi rahatlatmak gerekmektedir.Yemeklerde fazla yağlı tuzlu tercih etmemek gerekir.Hafif yemekler yedikten sonra hafif bir yürüyüşten sonra çay içmekte fayda var.İftardan sonra hemen kahve, çay içmemek gerekmektedir.Bu ramazan aylarında ibadetimiz haricinde sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekmektedir.
Güllaç Tatlısı Yapılışı Tarifi
[caption id="attachment_1547" align="alignleft" width="396"]

Güllaç
Hazırlık Süresi: 20 dakika
(20 porsiyon)
Malzemeler
400 gr güllaç yaprağı (yaklaşık 13 adet, 1 paket)
2 litre yağsız süt
2 bardak su
1,5 su bardağı (16 yemek kaşığı, 15 gr) Canderel Spoonful
Süslemek için
150 gr çekilmiş fındık veya ceviz içi
1 çay bardağı nar taneleri
2 tatlı kaşığı toz tarçın
Arzuya göre 2- 3 çorba kaşığı gül suyu
Yapılışı
Süt, su ve Canderel Spoonful’u bir tencereye koyarak elinizi yakmayacak dereceye kadar ısıtın.
Güllaç yapraklarını kullanacağınız tepsi büyüklüğüne göre kırın.
Bir kat güllaç yaprağı, 1 kepçe ısıtılmış süt dökerek tüm güllaçları büyük bir tepsiye dizin. Elinizle güllaç yapraklarını süte bastırarak ıslanmasını sağlayın. Sütün kalanını da güllaçların üzerine gezdirin. Tepsiye uygun bir kapak ya da streç filmle ağzını kapayıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Servis edeceğiniz zaman dilimleyip, fındık veya ceviz içi, tarçın ve nar taneleriyle süsleyin.
Arzu ederseniz, fındık ve ceviz içini güllaç yapraklarını dizerken aralara da serpiştirebilirsiniz.
Dilerseniz güllacı kâsede de yapabilirsiniz. 1 güllaç yaprağı, ½ bardak süt, ¼ bardak su, 1 yemek kaşığı Canderel Spoonful ve 1 tatlı kaşığı fındık ya da ceviz kullanarak sadece 1 porsiyon güllaç yapmanız mümkün. Güllaç yaprağını kâseye rahat konulması için parçalayabilirsiniz.
1 Porsiyon miktarı
1 dilim (tarifin 1/20’si)
1 Porsiyonun değişim karşılığı
1 dilim ekmek+1/2 bardak süt+1,5 tatlı kaşığı yağ
1 Porsiyonun kalorisi
160 kkal
Diyetisyen Görüşü
Süt tüketemeyen kişiler, tatlı krizinde olan kişiler bu tarifi mutlaka denemeli. İçine fındık ya da ceviz konulmadığında kalorisi 100‘e iniyor.
Eğer çok kalabalık değilseniz bir seferde tüm güllacı yapmanız birkaç gün güllaç yiyeceğiniz anlamına gelir. Sütlü bir tatlı olduğu için saklama süresi en fazla 2 gün olan bu tatlıyı kişi sayısına göre yapmanız en doğrusudur.
Güllaç ramazanda mutfağınızda sıkça bulundurabileceğiniz bir tatlı.
Tatlı ihtiyacınız olduğunda, beş çaylarında, ikramlık olarak hafif bir tatlı sunmak istediğinizde de güllacı tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder